donderdag 16 juni 2011

Garmin Zumo 660 - duur doe-het-zelven

De Zumo 660 - eindelijk aangeschaft!
December 2010 een Zumo 660 gekocht.
Het summum van navigatie voor motorrijders en geliefd bij mijn motorploegvrienden.

Ik las o.m. berichten over 'gebruikerscursussen'. Ik dacht: "...voor een navigatiesysteempje ?? Gebruikerscursus ??! Dat kunnen ze niet menen.....!? " Inmiddels denk ik daar anders over. Het bezitten van een Garmin betekent nl. meer als alleen gebruikertje spelen. Garmin verwacht dat je niet alleen zelf het systeembeheer pleegt, maar ook zelf uitvindt en ontdekt hoe alles zou moeten/kunnen werken.

Het vervelende is namelijk dat Garmin niet zo scheutig is met het verstrekken van informatie, handleidingen en additieve software. Die je wel nodig hebt. M.a.w.: je bent aangewezen op een schier eindeloze zoektocht naar : technische specificaties, instructiefilmpjes enz enz. Kortom: help.... Allemaal te vinden op het web. Ergens...

Het wordt nog gekker. Een vriend zei mij: "...als je niet in Notter koopt (red.: bij Waypoint, reseller van Garmin), kun je het vergeten. Die support heb je echt nodig, anders kun je niet werken met het ding....".  Dus met andere woorden: als ik een apparaat aanschaf bij een andere reseller, compleet met extra's in de vorm van topografische en geheugenkaarten - voor een aanzienlijk bedrag - kan ik er vervolgens niet mee werken??


Het begin
Na het uitpakken begin je, als trotse kersverse bezitter, met.... lezen.
Hiermee ben je snel klaar. De handleiding is kort en helaas niet krachtig.
Het is meer een opsomming van wat er is. En dat is standaard niet veel.
Dan maar beginnen met het installeren van benodigde kaarten.
Kaarten? Heb ik die nodig dan?
Ja, je hebt nog veel meer nodig, wat niet in de handleiding wordt beschreven, noch is meegeleverd en dus 'gevonden' moet worden. Door wie? De gelukkige bezitter.

Wie helpt je aan info?
Omdat je al snel vastloopt, ga je uiteraard...... googelen.
Je komt dan al gauw uit op de forums en youtube filmpjes van Waypoint, een Nederlandse reseller van Garmin. Tevens seller van On Route kaarten voor Garmin producten. En hier begint het avontuur van de Grote Algehele Verwarring. De jongens van Waypoint doen hun best wel, maar kunnen niet helpen dat Garmin slechte software levert, b├Ęta versies op de markt brengt en ook nog eens veel geld vraagt.... prestaties zijn absoluut niet in verhouding tot de prijs! Een iPhone met ontelbare apps komt ZONDER HANDLEIDING, Garmin is een duur apparaat met slechts 1 apps... En bovendien moet ik nog een half jaar goegelen en studeren om het stomme ding te kunnen gebruiken!

Software en kaarten, een verschil?
Als kersverse gebruiker voel je - zelfs als IT-er - natuurlijk oliedom. Vol spanning en onwetendheid begin je je zoektocht in de hoop toch maar zo snel mogelijk die prachtige, toeristische routes te kunnen gaan rijden met de prachtige Zumo 660 op het stuur en in het oor, lieflijk pratend over welke wegen je moet kiezen. Wegen die zo mooi zijn en je anders nooit gevonden zou hebben. Wel, je enthousiasme werkt hier als een sinusgolf: begint hoog, zakt af naar een dieptepunt en begint na veel, heel veel ploeteren langzaam weer te stijgen.

Hier wat zaken die ik met (teveel!) vallen en opstaan leerde.

Begrippen
 • Mapsource (Garmin product) = programma waarin kaarten staan, communiceert met je apparaat, hierin kun je ook routes plannen
 • City Navigator (Garmin product) = soort basiskaart, omvat geheel Europa
  • moet geinstalleerd staan op het APPARAAT
 • On Route kaarten (Waypoint product) = toeristische routes rijden die je anders nooit zou vinden
  • er zijn varianten te koop voor wandelen, fietsen, motor
  • de kaart waardoor je je onderweg wilt laten leiden, moet aangevinkt staan in je apparaat (anderen UIT! Dus: On Route motorkaart Benelux AAN = City Navigator en andere kaarten UIT)
  • moeten geinstalleerd staan op de MINI SD KAART (beste formaat: 4 G)
 • een waypoint = plaats op de kaart waarlangs je route voert, aangegeven met een driehoekig vlaggetje
Softwaretools
 • POI's = places of interest, meest gebruikt voor flitspaleninformatie
 • webupdater = programmaatje om City Navigator te updaten (lifetime Update - ongeveer 100 euro..)
 • poiloader = programaatje om poi's toe te voegen en op je navigatiesysteem te plaatsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw reactie